

Karadenizin Safran Kenti
Gün erken başlar Safranbolu'da. Burada geçmişiyle yaşar herşey...Sokaklar, evler,camiler,hanlar hamamlar... zamana '' DUR '' demiştir adeta meydan okurcasına taşları, toprakları...Dolaşırken daracık sokaklarında, düzünde ,bayırında; çiylenmiş çiçeklerin tarihten kopup gelen kokusunu hissedersiniz. Dün gibidir herşey o an ama yarın gibidir de ayni zamanda yaşam...gözlerinizden hayallerinize geçer gün boyunun her anı ve ''bir tatlı anı'' olarak dikersiniz yüreğinizin bir yakasına, yarınlara taşımak için Safranbolu Tılsımlarını ...ZAMANIN KAYBOLDUĞU BÖYLE BİR YERDİR İŞTE... ''SAFRANBOLU ''
ahmet bircan ÖZAĞAR

''
Korunaklı Başkent ''
3000 yıllık tarihi geçmişi olan Safranbolu; 1196 tarihinde Selçuklu Sultanı II.Kılıç Arslan'ın oğlu Muhiddin Mesut Şah zamanında Türklerin eline geçmiş, tarihi süreç içerisinde ise Çobanoğullarının, Candaroğlullarının, Osmanlıların egemenliğine girmiş, mimari yapılarıyla ünlü bir kentimiz.

Safranbolu, tarihi geçmişinde, en üstün ekonomik ve kültürel düzeyine Osmanlı döneminde ulaşmış. Bu dönemde İstanbul ve Kastamonu ile yoğun ilişkiler yaşanmış, Osmanlı devlet adamlarından bazıları kente önemli eserler bırakmış.
Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası çok iyi koruyan örnek bir kent. Sahip olduğu zengin kültürel mirası korumadaki başarısı Safranbolu'yu "Dünya Kenti" ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından "Dünya Miras Listesi"ne alınmış.
Türkiye'nin tamamında bulunan yaklaşık 50 bin kadar korunması gerekli Kültür ve Tabiat varlığının 1131'i Safranbolu' dadır. Bu zenginlik kenti bir Müze Kent haline getirmiş, korumacılıktaki başarısı ise kente "Korumanın Başkenti" ünvanını kazandırmıştır.
Kentin ününü oluşturan Safranbolu Evleri 18.ve 19.yy. Türk hayatının geçmişini, kültürünü, ekonomisini, teknolojisini ve yaşama biçimini yansıtan mükemmel mimarlık bilgisi ile yapılmışlar.Kentte yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunuyor. Bu evlerin 800 kadarı yasal koruma altına alınmış.
Safranbolu; adını bu yörede yetişen ve çok nadir bulunan bir bitki olan '' SAFRAN '' dan almış.
Safran ; mor renkte, güzel kokulu çiçekler açan bir bitki. Safranın tepeciklerinden elde edilen baharat da aynı adla anılır ve çok değerlidir. Safran çok çeşitli özellikleriyle dünyanın en pahalı bitkisidir de...

Safranın Faydaları :
Safran acı tadı ile iştah açıcıdır. Sinirleri uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve kuvvet verir. Sinir zayıflığını giderir. Kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.
Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır. Safranın karaciğer hastalıklarında da faydası görülür. Ciltteki kaşıntıları ve sivilceleri giderir.
Rahim kaslarını uyararak adet söktürücü etki gösteren safran, bu özelliği ile düşüğe de sebep olabileceği için hamileler tarafndan kullanılmamalıdır. Adet sancılarını azaltmakta da etkilidir. Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişeti ağrılarını azaltır. Uyarıcı etkisi ile cinsel isteği de arttırır.
Safran Nasıl Kullanılır ?
İlaç, boya maddesi ve baharat olarak kullanılır. Çok güçlü bir koku ve renk vericidir. Fazla miktarda kullanılmamalıdır. Hamileler hiç kullanmamalıdır. Yumurta sarısı ile karıştırılıp çıbanlara konursa faydası görülür. Bal ile macun yapılırsa kumları dökmeye yardımcı olur.