Usta şair Cevat Şakir; tanıtılması günler,haftalar sürecek Bodrum'u bakın 6 mısra ile nasıl da anlatıvermiş..!
Yokuş başına geldiğinde
Bodrum’u göreceksin.
Sanma ki sen,
Geldiğin gibi gideceksin.
Senden öncekiler de böyleydiler,
Akıllarını hep bodrumda bırakıp gittiler.
Halikarnas Balıkçısı/ Cevat Şakir Kabaağaçlı

hALİKARNAS BALIKÇISI/ cevat şakir kabaağaçlı
Baş döndürücü güzelliğiyle adını her dillendirdiğinizde sizi sımsıkı saran bir aşk gibidir Bodrum. Tepelerinde yürür, upuzun koylarına dalar gidersiniz. Ayrılmak istemezsiniz hiçbir koyundan. Denizinin maviliğinde kaybolup gidersiniz zamanı yok sayarcasına..!
Ege Bölgesi’nde, Muğla iline bağlı bir ilçe olan Bodrum, doğu ve kuzeydoğusunda Milas, kuzeybatı, batı ve güneyinde ise Ege Denizi ile çevrili. İlçe kuzeyde Güllük, güneyde Gökova Körfezi arasında bir yarımada üzerinde konuşlanmış.
Eski adı Halikarnassos olan Bodrum’da, M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT‘a göre Bodrum Dor‘lar tarafından kurulmuş. Daha sonra Karya ve Leleg‘ler bu bölgeye yerleşmişler.
M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişler.
Bodrum M.Ö. 386 yılında Persler‘in egemenliğine girmiş.Halikarnassos en parlak devrini M.Ö. 353 yılında Karya bölgesinin başkenti olunca yaşamış. Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum bu dönemde Kral Mausolos‘un anısına kızkardeşi ve aynı zamanda karısı olan Artemisia tarafından yaptırılmış.
Bodrum M.Ö. 192 Romalıların eline geçmiş ancak bu dönemde önemli bir gelişme göstermemiştir. M.S. 395 yılında Bizaslılar’ın, M.S. XI yüzyılda Türklerin eline geçmiş. I. Haçlı savaşlarında Bizanslıların, XIV. yüzyılda tekrar Türklerin. sonra 1415 yılında Rodos Şövalyelerinin eline geçmiş. 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde tekrar Osmanlı İmparatorluğuna katılmış.Cumhuriyetin ilanından sonra adı Bodrum olarak değiştirilmiş.