Kaçkar Dağları
Anadolu yarım adasının Karadeniz kıyıları boyunca yükselen Kuzey Anadolu sıradağları, batıda ıstıranca dağları (1010 m.) ile başlar. Batı Karadeniz bölgesinde Köroğlu (2400 m.) ve Ilgaz Dağları (2587 m.) olarak devam eder. Orta Karadeniz bölgesinde Karagöl ve Çakırgöl dağları (3100 m.) olarak devam eden bu sıradağlar Rize il sınırları içinde 3932 metre yüksekliğe ulaşırlar.
Batıdan Doğuya doğru; Verçenik Dağları (3710 m.) Kavrun Dağları (3932 m.) Bulut Dağları (3562 m.) Altıparmak Dağları (3492 m.) bu dağların en yüksek bölümünü oluştururlar. Rize Kaçkar Dağları olarak bilinen ve tanınan bu dağların en yüksek tepesi ise Kaçkar Kavrun (3932 m.) dağıdır.

Doğu Karadeniz kıyıları ile güneyde Çoruh nehri arasında yükselen bu dağlar Güneybatı-Kuzeydoğu doğrultulu bir uzanışa sahiptir. Tatos Dağları, Hunut Dağları, Kavrun Dağları, Bulut Dağları, Davut Dağları, Güngörmez Dağları ve Altıparmak Dağları doğu karadeniz dağlarının başlıca yüksek bölümlerini teşkil ederler. Bu dağlar Güneybatı-Kuzeydoğu doğrultulu olarak 80-100 km. uzunlukta, 40-50 km. genişlikte bir alanı kaplar.
Rize Kaçkar Dağları'nı kapsayan ilk bilimsel araştırma ve yayınlar 1932 yılında L. Krenek, 1949 yılında Dr. S. Erinç, 1952 yılında ise Dr. İ. Yalçınlar tarafından yapılmıştır. Coğrafyacı ve yer bilimciler tarafından yapılan bu ilk etüdlerin yayınlanmasından sonra Rize Kaçkar Dağları yurt içi ve yurt dışında büyük bir ilgi uyandırmıştır.
Kaçkar Kavrun (3932 m.) dağına ilk yaz çıkışının ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak ilk kış çıkışı Türk dağcıları tarafından yapılmıştır. 9 Ocak 1974 tarihinde, Sönmez TARGAN başkanlığındaki Türkiye Dağcılık Federasyonuna mensup 9 dağcı Kaçkar Kavrun (3932 m.) dağını ilk kez birlikte fethetmişlerdir.
Kaçkar Dağları'na en kolay ulaşım Rize-Pazar-Çamlıhemşin-Ayder Yaylası üzerinden sağlanmaktadır.
Oldukça uzun ve geniş bir alana yayılmış dağ silsilesiolan Kaçkar dağları 4 ana bölgeye bölünebilir. 4 ana bölgeyi görebileceğiniz Ayder'e en yakın yayla ise Huser Yaylası'dır. Huser Yaylası Ayder girişinin sol tarafını tutan dağlarda yerleşmiştir.
1. Kaçkar - Kavrun Dağları
2. Kaçkar - Verçenik Dağları
3. Kaçkar - Bulut Dağları
4. Kaçkar - Altıparmak Dağları
Kaçkar Kavrun Dağları
Kavrun Dağları ve Arka Planda Ağrı Dağı Zirvesi >>>

Bu dağ silsilesine "Kaçkar Dağlarının Kalbi" denilebilir. Kavrun silsilesi kabaca güneybatı - kuzeydoğu yönünde uzanmaktadır. Bu bölgede 3500 metrenin üzerinde yüksekliğe sahip 9 zirve bulunmaktadır. Kaçkar zirvesi ve etrafındaki doruklar Kavrun dağlarını oluştururlar.Kaçkar dağlarının en yüksek noktasını oluşturan Kavrun Dağı zirvesi, 3932 metrelik yüksekliği ile çok uzaklardan rahatlıkça ayırt edilebilir. Çok açık ve nemsiz günlerde, sabahın çok erken saatlerinde güneydoğu yönünde Ağrı Dağı'nın dev kubbesi açıkça görülebilir, kuzeydoğuda Kafkas Dağları'nın güney zirveleri de görülebilmektedir.
Kavrun Dağları'na Ayder'den Yukarı Kavrun yaylasına ulaşılarak varılır. Tırmanışların başladığı yer Mezovit Çayırı'dır. Mezovit Çayırı'na Yukarı Kavrun yaylasından 1,5 saatlik yürüyüşle varılabilir.
kavrun yaylası

Kaçkar Verçenik Dağları

Ana yükseltisi Verçenik yükseltisiyle tanımlanan ve Kavrun Dağları' nın 30 km. kadar batısında yer alan bir silsiledir. Uzaklığından dolayı daha az gidilen bir bölge olması sebebiyle Kavrun Dağları'na kıyasla kalabalık değildir, ancak doğal güzellik açısından daha ilginç manzaralar sunan bir bölgedir. Zirveden bölgede yer alan 30 dan fazla buzul göl görülebilir. Verçenik Dağları'na Çamlıhemşin'den yarım gün süren, vadileri izleyen uzun ve virajlı stabilize yoldan ulaşılmaktadır.

Bulut Dağları (Kemerli Kaçkar)

Kavrun Dağları'nın kuzeydoğusunda yer alan, kendi içinde ufak bir dağ silsilesidir. Bu silsilenin en belirgin zirvesi birçok yerden seçilebilen Kemerli Kaçkar Dağı'dır.

Verçenik ve kavrun Dağları'na kıyasla Bulut Dağları çok daha az gidilen ıssız bir bölgedir. Bu özelliği dolayısıyla temiz ve sakin bölgelerde tırmanmayı sevenlerce bilinmektedir. Bulut Dağlarına ulaşım Ayder'den günde 2 3 defa kalkan minibüslerle Avusor Yaylası'na varılarak sağlanabilir.

Kaçkar Altıparmak Dağları

Altıparmak Dağları kabaca güneybatı - kuzeydoğu yönünde uzanan ana sırt hattı üzerinde sarp ve sivri doruklar içeren bir dağ silsilesidir. En yüksek zirvesi 3500 metrelik irtifasıyla Altıparmak Dağı'dır.
Altıparmak Dağları Fazla Turist çeken bir bölge değildir. Biz Altıparmak diyoruz ama yörenin yaşlıları bu isme itiraz eder, 'Asıl Kaçkar Dağı burası! Sizin Kaçkar dediğiniz yer Kavrun Dağı' derler. Pek de haksız sayılmazlar; Dağın kuzeyinde bulunan göllerden birinin adı Kaçkar Gölü ve yine kuzeybatıya akan derenin ismi Kaçkar Deresi. Bu dere üzerinde bulunan iki yaylanın adının da Yukarı ve Aşağı Kaçkar olması yörenin yaşlılarının haklılığını ortaya koyuyor.


Dağın kuzeyinde yer alan Kaçkardere'nin üzerinde Yukarı Kaçkar, Aşağı Kaçkar ve Lordeçur adlı üç yayla bulunuyor. Ulaşım Avusor Yaylası'ndan 2 saatlik bir yürüyüşle Yukarı Kaçkar Yaylası'na geçilerek veya Ayder-Huser-Aşağı Kaçkar Araç yolu ile Aşağı Kaçkar Yaylası'ndan 2 saatlik yürüyüşle varılabilir. Avusor Yaylasından Geçiş yaparken göreceğiniz manzara muhteşemdir, bahsettiğimiz 4 ana bölge bu sırttan izlenebilmektedir.

Resimlerle Kaçkar >>>>>>
Öküz Yatağı Vadisi

Kavrun (kuşbakışı)





Libler Gölü



























