Şifalı suların kenti
Pamukkale (Hierapolis) Ören Yeri
Denizli'ye 22 km. uzaklıktaki Hierapolis (Pamukkale), yeraltından fışkıran sıcak su kaynaklarının oluşturduğu etkileyici travertenlerinin ve şelalelerinin yanı sıra, Pamukkale TravertenlerRoma ve Bizans dönemi arkeolojik kalıntılarıyla önemli bir yerleşimimizdir. Çökelez Dağı'nın güney eteğinde yer alan ve kalsiyum oksitli kaynak sularının birikimiyle oluşan pamuk beyazlığındaki plato, etkileyici bir görünüme sahiptir. Kalsiyum tuzları ve karbondioksit gazı içeren 35° sıcaklıktaki termal suyunun, yüzyıllardan beri çeşitli hastalıkları iyileştirici etkisine inanılmış ve şifa arayan insanların en önemli uğrak yerlerinden biri olmuştur. Bu ilgi, kaynakların etrafında Hierapolis adıyla bir yerleşimin oluşmasına neden olmuştur.

Antikçağ’dan beri şifalı suları ile tanınan ve o zaman da günümüzdeki gibi şifa bulmak isteyen ziyaretçilerini ağırlayan Hierapolis’te birçok hamam yapısı bulunur. Antik kentte en çok ilgi çeken yapılar ; görkemli tiyatro, Antikçağ’ın en büyük nympheum’larından biri olan Apollon Tapınağı ve nekropol alanıdır.


Antikçağ’ın ünlü kent plancısı Miletoslu Hippodamos’un adıyla anılan ızgara kent planına göre inşa edilmiş olan Hierapolis düzenli ve kullanışlı bir yaşam alanı sunuyordu. Denizli’ye 18 km uzaklıkta olan kent birçok dinsel yapı ve tapınağa ev sahipliği yapması nedeniyle literatürde “kutsal kent” olarak geçer.
Hierapolis, Roma İmparatoru Neron döneminde, MS 60 yılındaki büyük depreme kadar, Hellenistik kentleşme ilkelerine bağlı kalarak özgün dokusunu sürdürdü. Üst üste yaşadığı depremlerden sonra, tüm Hellenistik niteliğini kaybetti, tipik bir Roma kenti görünümünü aldı.
Hierapolis Roma döneminden sonra Bizans döneminde de çok önemli bir merkez oldu. MS 80 yıllarında, Hz. İsa’nın havarilerinden olan, Aziz Philippos’un burada öldürülmesinden ötürü MS 4. yüzyıldan itibaren bir Hıristiyanlık merkezi oldu.
Hierapolis, 1988’de Pamukkale ile beraber Doğal ve Kültürel Dünya Mirası listesine girerek korumaya alındı.
Antik kentin detaylı tanıtımı için ayrıca aşağıdaki linki tıklayınız >>>
http://www.seyirrehberi.com/tatil-yerleri.aspx?tatil-yeri=pamukkale&sayfa=gezilecekyerler
